sommarbebis.blogg.se

En blogg som skrivs för att komma ihåg alla dagar med Ellie. En dag skrivs allt ut och blir en minnesbok över graviditeten och livet med barn. Men det blir en del inredning och lite annat också!

Hetsen om barnsaker

Kategori: Allmänt

I varenda gravidtidning/föräldratidning kan man läsa lååånga listor om vad man måste köpa innan barnet föds. Det handlar om den dyraste, snyggaste vagnen, skötväska från populäraste märket, bärselar, vaggor, babysitters, sängar, leksaker osv. Det sägs att ett barn kostar 80.000 första året. (Har läst det på ett flertal ställen). Men jag ska berätta en hemlis för er. Det behövs inte särskilt mycket saker inför ett barns ankomst. 

Sakerna som man måste ha är: 

- Kläder givetvis. Det absolut bästa plaggen är pyjamaser med dragkedja och byxor som har fot eftersom strumpor är heeelt värdelöst på små barn. De åker av hela tiden. 
- Har du tänkt gå ut behöver du antagligen en vagn. Vissa kör helt på bärsele eller bärsjal men jag tycker vagn är ett måste. All packning man oftast behöver ha med sig har man ju i vagnen. 
- Bilstol. Säger sig själv. 
- En ganska rymlig skötväska. Kan i princip vara vilken väska du vill. 
- Blöjor
- Liiiten nagelsax (sån dubbelsax). 
- Amningsinlägg om du tänker amma. Annars får du gå med blöta fläckar på kläderna.. Funkar iofs med papper eller servetter med men de är ganska billiga och har bättre uppsugningsförmåga så det är värt det. 
- Ett gäng filtar. Att sova på, att lägga över. Gärna en filt som är lite hålig när man sover på natten ifall bebisen skulle få filten över ansiktet. (Täcke ska inte små barn ha). 
- Många vill ha en säng och det kan väl vara bra att ha om man inte ska/vill samsova. Ska man det behövs det inte någon säng på ett tag. Samsovningen räddade nog mitt liv! Om man får ett barn som vill äta typ varannan timme är det värt allt i världen att liggamma och samsova! 

Jag tror att det är allt man behöver. Inte så mycket va? Bästa leksakerna har du redan hemma i skåp och lådor. Köksprylar är absolut bäst! 




Tålamod

Kategori: Allmänt

Tålamod har jag nog ganska bra med när det kommer till Ellie men den senaste tiden har hon varit helt makalös när vi är iväg. Hon skriker, springer iväg, vägrar vara stilla. Det kanske är så med alla barn? Hemma är hon oftast lugn och lyssnar på mig men ute är hon som en vilde. Jag har få saker hon inte får göra hemma, är det inte farligt eller stökar ner alltför mycket har hon fri tillgång till allt just för att jag tror att det är bra att ungar får undersöka allt. Och det mesta går att städa undan ganska fort så varför inte. De värsta stunderna är när man ska klä på henne eller byta blöja, hon tappar det helt ofta och skriker, vänder och vrider sig och gråter förtvivlat. Försök byta en bajsblöja på en unge som inte är still skriker och gapar.. Man får lilksom hålla ner henne vilket inte känns helt okay men vad ska man göra?! Hon kan ju inte gå med full blöja! Ska försöka låta henne bli blöjfri i sommar när hon kan springa runt ute utan blöja. 




Vecka 35

Kategori: Allmänt

Nu jävlar börjar det bli riktigt tungt. Tänk att vi snart får träffa lillasyster! Wow. Bm idag, allt var bra. Börjar närma mig 3 siffrigt på vågen igen.. Hann precis med det med loppan med. Det känns för jävligt måste jag säga. Inte för att jag är tjock rent estetiskt utan för kroppens skull liksom. Det är tungt att nästan släpa på 100 pannor! Säkert lika jobbigt för mitt hjärta som för mina ben. Hoppas de rinner av lika snabbt som med Ellie. Första veckan efter förlossningen gick jag ner 15 kilo! Och sen gick jag ner nått kilo till varje vecka tills jag låg under 80. Jag vet, under 80 är mycket det med men för mig är det acceptabelt att jag ligger runt 77-79 kg. Jag kan leva med det. Men som vi pratat om i tidigare inlägg så skulle jag vilja leva nyttigare och bättre för min hälsas skull. Och jag ska inte ljuga, hade varit kul om vissa kläder satt bättre! Jaja, BF om 43 dagar! 



Sandhamn 🌾🌴

Att få döttrar

Kategori: Allmänt

Det finns speciellt något som skiljer uppfostran mellan pojkar och flickor. Kroppsuppfattning och vad man tycker och tänker om sin egen kropp. Jag såg en video på fb för ett tag sedan. En kvinna gick runt på stan och frågade andra kvinnor vilket ord som bäst beskriver deras kropp. Svaren var bland annat; konstig, dallrig, äcklig och fet. Inte en enda kvinna sa något positivt ord om deras kropp. Jävligt sorgligt. Men hur kan jag som mamma, som själv hade svarat negativa ord, inte föra över det på mina döttrar? Det är ju en samhällsfråga. Visst kan jag kanske styra det en smula men jag tror att det är oundvikligt att samhällets ideal tar överhanden. Det matas in i oss och formar oss redan när vi ser prinsessorna i disneyfilmerna. Och sen fortsätter det hela livet. Jag tror att det viktigaste är att lära barn om goda matvanor och vad som är bra för kroppen och inte fokusera på utsidan men det är fantomme inte lätt det heller.. Speciellt när man själv är glad i fika och äter fel saker.. Och nicco som aldrig ätit en grönsak i sitt liv. Jag vill ju inte att mina barn blir överviktiga och ohälsosamma, men samtidigt vill jag inte att de blir osäkra och känner hat mot deras kroppar när de inte ser ut som prinsessorna.. Sen vill jag bara säga att jag hade sagt positiva saker med om jag hade blivit stoppad på stan och frågad om min kropp. 


När det blir mer än man tror

Kategori: Allmänt

Vi skulle bara städa altanen lite. Så som vi gör när det börjar bli varmt ute. Tar bort trallen och högtryckstvättar allt. Golv, väggar och tak. Så sa jag "denna jävla trall alltså, fan va skönt det skulle vara att bli av med skiten". Så vi sket i att sätta tillbaka den. Och så sa jag "vi skulle haft nån skön matta här istället". Och så åkte vi och köpte mattor istället. Och så igår målade jag betongen i en grå färg. Så tänkte jag att jag ville ha ett nytt cafebord med två stolar där. Men så sa Nicco att "är det inte bättre med ett bord och fyra stolar här så vi kan sitta här och äta?". Då sa jag "fan du det har jag inte tänkt på, det är ju självklart!". Och så idag ska vi åka och köpa bord! Det blir nog bra det här! 

Sa jag att jag målade betongen?! Stooort misstag. Jag fattar inte varför jag inte kan låta vissa saker va ibland.. Ont i hela kroppen! 


Föräldraledig på sommaren

Kategori: Allmänt

Alltså det är fantastiskt att vara föräldraledig när det börjar bli varmt ute! På vintern och hösten är det lite långtråkigt och man blir lätt rastlös. Men nu finns det massor att hitta på och när det blir varmare kan man gå till sjön eller gå och köpa glass osv. Underbart! 



Börjar känna stress

Kategori: Allmänt

Vi är nu i vecka 34. Är det så att hon kommer i vecka 38 så är det mindre än 4 veckor kvar. Hos bm har vi börjat prata om förlossningen. Jag berättade för henne hur rädd jag är för att det ska bli som med Ellie. Att det blir så utdraget med flera dagar i öppningsskedet utan sömn, mat och bara massa smärta var 10de minut typ. Hon sa då till mig att ja men då åker du ju bara in tidigare?! Alltså, man får inte åka till förlossningen utan att värkarna är 3-4 minuter ifrån varandra? Får och får, ja det är ju annars så långt till förlossningen och det kan vara dåligt med platser där och andra kanske behöver platsen mer än vad jag behöver den. Hon mena på att jag ska åka in och få sömntabletter och smärtstillande för att sen åka hem igen tror jag, men det sa hon inte rakt ut. Men varför får man inte det av sin bm då? Eller kan hämta ut det på apoteket? Eller varför säger ingen det rakt ut? Det är som att kvinnan ska klara detta själv, det är ditt jobb att föda barn oavsett vad som händer eller hur situationen ser ut. Det gör man ju men va fan kan man få sova och ha lite mindre ont är det ju bara positivt. Jag menar jag hade krystvärkar i nästan 1 timme just för att jag var utmattad.. Hade jag inte varit så utmattad och kunnat få i mig mat så kanske det inte hade tagit så lång tid för jag hade kunnat krysta ordentligt och få ut ungen! Iaf, ska jag ringa till förlossningen och låtsas att jag ska föda snart bara för att få tabletterna eller ska jag säga som det är, att jag vill ha smärtstillande och sömnpiller och åka hem igen? (Om det nu blir liknande som med Ellie). Har jag tur så går vattnet, värkarna börjar och efter ett par timmar så får jag epiduralen och tätt efter det kommer lillasyster.. Men sån tur har inte jag! 


För några timmar sedan. Testar de nya mattorna. 

Förvärkar

Kategori: Allmänt

Igår firade vi pappas födelsedag med god mat och tårta på stråkvägen. Namnam! Vi gick dit och hem pch det gick ganska bra, fick sakta in några gånger bara. Sen när vi kom hem fick jag typ konstanta förvärkar. Det spände i magen och ländryggen nästan hela tiden. Under nån minut tänkte jag bara, nu kommer hon. Sen fattade jag att det nog inte blir så. Men det var tufft de timmarna innan jag somnade. Sen har jag sovit apdåligt hela natten så nu är jag jättetrött! Idag har jag bara känt av lite så förhoppningsvis slipper jag mer. Ajajaj.. Önskar jag skulle kunna gå och lägga mig några timmar! 


Mamma vs pappa

Kategori: Allmänt

När Ellie står i duschen kan jag: plocka undan inne på toa, städa toa och handfat, putsa spegeln, fylla på toapapper, möjligtvis hinner jag färga brynen ibland. 
När Ellie står i duschen kan Nicco: spela candy crusch 

När ellan äter mellanmål och kollar på paddan kan jag: plocka undan miljoner leksaker, torka av bord och diska om hon sitter i köket, ibland dammsuga. 
När ellan äter mellanmål kan nicco: spela candy crusch. 

När ellan sover i vagnen kan jag: städa ordentligt, laga middag, ta tvätten, rensa avlopp. 
När ellan sover i vagnen kan nicco: spela candy crusch. 


Helsingborg

Kategori: Allmänt











Okay. Vi åkte tåg ner till Hbg, gick bra. Mutade loppan med 1 ask torkad frukt så hon satt stilla nästan hela vägen. Väl framme gick vi till kullagatan och jag tänkte kolla affärer och shoppa loss. Pyttsan hejsan hoppsan. Inne på hm sprang hon runt som en tok. För att sitta i vagnen var bara att glömma. Sen spillde hon ut en halv flaska cola.. Sen börja hon gap och skrika. Trött. Jaha, sova i vagnen var omöjligt för det fanns ju så mycket att titta på. I pappas famn var bara att glömma så vad återstår? Jo min famn. Bära runt på magen och Ellie när man har foglossning är ingen höjdare men vad gör man inte för att ungen ska va lugn och trygg nog för att somna?! Efter en stund somnar hon och vi sätter oss på en uteservering och jag försöker lägga henne i vagnen men hon vaknar direkt.. Sovit 10 minuter. Mutar med klubba i vagnen så vi hinner springa in snabbt i några affärer för att sen ta färjan. Gap och skrik, trött och ledsen på båten. Kan knappt låta henne gå själv för hon springer iväg.. Uppe på däck går det bra en stund iaf och vi får njuta 10 min. In i taxfreen och missar spritförsäljningen men ellan fick syn på största klubban som fick följa med hem. Mutar med säkert 3 klubbor till innan vi kommit hem.. Jösses vilken dag. För mycket intryck för denna damen tror jag. Hon är van vid hästar i hagar och åkrar, konsum och trädgårdar... Nästa gång får vi nog fixa barnvakt! Vi hade kul också såklart emellanåt! 


Ut fort som fan

Kategori: Allmänt

Ja de var de första orden jag tänke när jag vaknade imorse och såg att solen sken. Planterat en jäkla massa, flyttat blommor och högtryckstvättat uteplatsen och möbler. Klippt gräs, grillat, fikat äppelpaj och tagit upp en stenmur! Helvete vad vi jobbar! Ute hela dagen, så jäkla skönt! Så jäkla kul att man börjar trivas ute i trädgården. Det sådda gräset börjar titta upp och basen börjar ta form. Ellie go och glad, sover nu som en stock efter all lek ute. Imorgon ska vi till Hbg. Gå lite i stan, fika och ta en tura. Jag saknar stan, inte mitt liv där, men jag saknar Helsingborg! 


Korv med bröd är gott



Min goa unge!

Kategori: Allmänt

Idag kom mamma hit med presenter till loppan som hon har lekt med hela dagen. En Maruschkadocka är tydligen väääldigt rolig i många timmar! 
Vi var på maxi och handlade och lunchade på donken tillsammans innan ellans ögon nästan gick i kors. När vi kom hem gick vi upp i sängen för att vila  middag och goa lilla stumpalumpan kröp upp till mig, la armarna om min hals och sa "mammmmma". Då smälte mitt mammahjärta. Sen låg hon så en stund för att sen kura in sig bredvid mig och slumra ett tag. Fy fan vad jag älskar dig min skatt. Det ögonblicket ska jag minnas resten av mitt liv! 



33

Kategori: Allmänt

Denna veckan går vi in i graviditetsvecka 33. Om 5 veckor är hon färdigbakad och om 7 veckor är hon beräknad. Jag mår faktiskt ganska bra nu. Inga större bekymmer förutom de klassiska krämporna. Vaknade av kramp i vaderna inatt, kommer ihåg det sen jag väntade Ellan med, obehagligt. Drömmer konstiga drömmar, ont i revbenen efter otaliga sparkar från lillasyster just på samma ställe.. Har gått upp ca 10 kilo, vet inte exakt då jag skrevs in i vecka 15 tror jag. På onsdag ska jag på glukosbelastning igen. Så tråkigt men nödvändigt. Får köpa med mig korsord så går det nog bra och sitta i 2 timmar. Förra gången köpte nicco korsord till mig, sa till honom att ta något lätt (min gravidhjärna denna graviditeten är heeelt bananas) och så fick jag svåra korsord så han måste ju tro att jag är ett geni! Eller så ville han bara jäklas med mig.. Det är ibland lite sjukt hur dum man kan bli av att vara preggers. Tittar på vem vet mest och blir frustrerad över att man vet svaret men det kommer liksom inte fram?! Tappar ord, glömmer vad man skulle säga eller göra.. Konstigt! 



Denna stunden

Kategori: Allmänt

Det är tyst. Ellie ligger bredvid och sover tungt. Zelda sover i sin bädd, Nicco snarkar i soffan. Och ingen vill ha någonting av mig. Alla är nöjda. Ingen är hungrig, ingen vill gå ut och kissa, ingen drar i mig, ingen har bajjat, ingen som tjatar efter något, ingen tvättmaskin som är klar.. Bara tystnad. Aaaaah. Natti natt. 



Mongoträd

Kategori: Allmänt

På gekås fyndade jag ett Magnoliaträd för runt 60 spänn tror jag det var. Jag har alltid velat ha ett sånt! Trodde att de var svåra att ha men sen har jag sett fina i många trädgårdar så jag hoppas detta tar sig det med. Jag och Ellan ska snart gå ut och plantera det. Och så ska vi nog så salladslök och brytbönor med. Har fått en planteringslåda av Lotta som vi ska ha gräslök, persilja, salladslök och bönor i. Gott! 


Ellan och mormor 💕

Bm

Kategori: Allmänt

Varit hos barnmorskan idag. Allt var bra som vanligt. Fina hjärtljud och magen var lite stor men inom det normala. Ellie bröt ihop fullständigt när de stack mig i fingret. Mamma! Mamma! Aj! Oj! Oj! Sen samma sak när de kollade blodtrycket och mätte magen.. Helt förstörd tösabiten. Förra gången vi var där tyckte hon också det var jobbigt när de gjorde samma saker, nicco fick ta ut henne ur rummet för hon blev ledsen och skrek. Undrar vad som snurrar i huvudet på henne just då?


Baka pizza

The day

Kategori: Allmänt

Regn idag, vilket betyder att man inte kommer ut. Så vi har roat oss inne. Färgade bryn och fransar när det knackade på fel dörr, obehags och "gömma sig på toan" dörren. Men jag vågade kika ut och såg postenbilen så jsg tänkte att det var safe att öppna. Det var den nya vagnen! Mitt i allt kom jag på att jag ser ut som faaan med svarta tjocka ögonbryn och svart runt ögonen från färgen.. Undra vad han tänkte när han såg mig? Han var trevlig iaf och önskade mig en trevlig helg. Och sen skrattade han sådär som man gör när det blir fel och pinsamt. För helg är det ju inte än... 



Såhär stod Ellan och sket idag. Sant och jävligt kul! 

Nytt intresse?

Kategori: Allmänt

Jag tror jag har fått ett nytt intresse i trädgård! Innan har det varit som ett nödvändigt ont att ta tag i den där jäkla trädgården men nu känns det bara roligt. Så nu ser jag mer vår förfallna trädgård som ett roligt projekt jag ska ta tag i ordentligt. Och tänk då så fantastiskt det är att den är just så risig och förfallen som den är, möjligheterna är stora, precis som trädgården. 1500 kwm! Inatt låg jag och googlade hur jag skulle vilja ha min trädgård. Den ska vara lättskött, mysig, insiktsskyddad, mycket sten, ja så naturlig som möjligt. Vill helst inte ha trall utan stenaltan och gärna stengångar i trädgården. Sen vill jag ha en fin liten lektstuga till barnen också! Och spaljéer där det växer vildvin kanske... Mycket marktäckande växter och klängväxter!